Szczerców. Aktualności i informacje lokalne z miasta i powiatu. Zaskakująco pyszna i lekka frittata! - INFO BAI
bai
info bai
katalog bai
gielda bai
Bai Andrzej Kurzawa
 
Sobota, 07 grudnia 2019
Wybierz miasto na mapie
Zaskakująco pyszna i lekka frittata!
Data dodania: 2014-11-21 08:47:46
Frittata to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem. Danie bardzo popularne w Hiszpanii i Włoszech. Lekkie, delikatne, sycące. Czas przenieść je do polskiej kuchni. Podajemy przepis na frittatę z warzywami!

Całość około 360 g

Porcja 369g 255 kcal
Porcja 100g 69 kcal

100 g chudego twarogu
1 jajko + 2 białka
40 g papryki
30 g cukinii
1/2 średniej cebuli
1/2 dużego pomidora
1 łyżeczka ziół prowansalskich (z bazylią jest również pyszna)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
kilka zielonych oliwek

Przepis jest bardzo szybki i prosty.
.


Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.

Wszystko (oprócz oliwek) razem łączymy w miseczce wraz z twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką
(możemy też użyć formy silikonowej), następnie na wierzchu układamy oliwki.

Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć termoobieg i poczekać aż wierzch frittaty będzie "suchy".

Życzymy smacznego! :)

dietetycznie-w-kuchni...spot.com/kg
Tagi: fritata, przepis, danie hiszpańskie
Najczęściej czytane
go to top